
Turcia, cunoscută pentru ospitalitatea și oferta gastronomică bogată, se confruntă cu o problemă majoră legată de risipa alimentară. Potrivit unui raport recent, aproximativ 23 de milioane de tone de mâncare sunt irosite anual în țară, ceea ce reprezintă o cantitate semnificativă de alimente care nu ajung să fie consumate.
Una dintre cauzele principale ale acestei risipe este oferta „all-you-can-eat” din hoteluri și restaurante. Acest sistem, care permite clienților să consume cât vor dintr-o varietate de feluri de mâncare, conduce adesea la o cantitate excesivă de alimente care sunt pregătite, dar nu sunt consumate.
Pentru a combate această problemă, autoritățile turce au propus o serie de măsuri, inclusiv înlocuirea ofertei „all-you-can-eat” cu un sistem „à la carte”. Acest sistem ar permite clienților să comande doar ceea ce doresc să mănânce, reducând astfelcantitatea de alimente care sunt irosite.
Ramazan Bingöl, membru al Consiliului Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare din Turcia și președinte al Asociației pentru Toate Restaurantele și Turism, a declarat că oferta „all-you-can-eat” conduce la o risipă semnificativă de alimente și bani. „Oamenii comandă cât vor să mănânce. În loc să vadă totul și să nu mănânce, pleacă de la masă cu produsele pe care le aleg și cu care își vor umple stomacul”, a spus el.
Măsurile propuse de autoritățile turce urmează să fie prezentate președintelui Recep Tayyip Erdoğan și să fie discutate pentru implementare. Dacă aceste măsuri vor fi puse în aplicare, ele ar putea conduce la o reducere semnificativă a risipei alimentare în Turcia și la o mai bună gestionare a resurselor alimentare.
În general, risipa alimentară este o problemă majoră la nivel global, care conduce la o serie de consecințe negative, inclusiv pierderea de resurse, poluarea mediului și creșterea costurilor alimentare. Prin urmare, eforturile autorităților turce de a reduce risipa alimentară sunt binevenite și ar putea servi ca model pentru alte țări care se confruntă cu aceeași problemă.
Fii primul care comentează